Skupnostna akcija z OŠ dr. Ljudevita Pivka in

aktivnost 3. C razreda pri pouku biologije.

Dnevu za spremembe, ki vsako leto poteka pod okriljem Slovenske filantropije in letos pod naslovom Za(čutimo) dobro, smo se 14. 4. 2023 na Gimnaziji Ptuj pridružili s skupnostno akcijo Danes za jutri – Semena sprememb. 

Povezali smo se  z OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj. Z aktivnostjo smo nadgradili gledališko igro in delavnico Otok X, ki sta jo društvi Humanitas in Umanotera v mesecu marcu izvedli za vse 3. letnike. Oddelki so za aktivno sodelovanje prejeli  semena medovitih rastlin, ki smo jih poimenovali Semena sprememb.

Na skupnostni aktivnosti, ki je potekala na OŠ dr. Ljudevita Pivka smo se s prilagojeno metodo globalnega učenja Podnebna tombola povezali v pare, se medsebojno spoznali  in predstavili drug drugemu. V povezavi z motivi na tombolskih karticah smo se pogovorili o lastnih trajnostnih navadah, ki prispevajo k boju za zmanjševanje negativnih posledic podnebnih sprememb. Z uporabo metode Videti, čutiti, ukrepati smo naslovili najočitnejše posledice podnebnih sprememb, z metodo  Svet kot jabolko pa  potrdili, zakaj je potrebno skrbeti za planet.

Spoznali smo vrste medovitih rastlin, ki bodo vzklile iz semen z Otoka X in njihov pomen za ohranjanje čebel. Nekaj semen so na osnovni  šoli že predhodno posejali v lonček in, ker so vzklila smo se preizkusili v prepoznavanju. Gostitelji so pripravili  vrečice za semena, sešite iz ponovno uporabljenega materiala ( stari prti), ki smo jih poslikali in si jih medsebojno izmenjali.  Privoščili pa smo si tudi čas za čajanko  in uživali  ob okusnem čaju, ki so ga mentorice z osnovne šole pripravile  iz posušenih zelišč z ekološkega vrta OŠ dr. Ljudevita Pivka.

Na koncu smo, kljub dežju, skupaj posejali semena medovitih rastlin na njihovih ekoloških gredicah.

V akciji smo se družili: mentorici OŠ dr. Ljudevita Pivka Jasna Veber Zazula in  Vojka Havlas in 8 učenk in učencev 9. razreda, z Gimnazije Ptuj pa Ambasadorke prihodnosti in članice Kluba dijakinj globalnega učenja Ina Ostroško, Hana Holc, Ana Ria Hotko, Lara Lah, Lucija Zelenko, Iza Emeršič, Nika Črnjavič, Nika Sita,Tamara Slanič, Vita Irgolič in Darja Rokavec.

Vsi smo se strinjali, da smo preživeli čudoviti dan, za(čutili)  dobro v sebi in z drugimi ter naredili dobro za naš planet.

Deset dni kasneje pa smo medovite rastline posejali tudi v okolici ptujske gimnazije. Pod mentorstvom Alenke Valentin in Darje Habjanič je 3. c pri pouku biologije pripravil zemljo v koritih pri šoli in posejal semena. Čakamo, da vzklijejo.

Darja Rokavec

 

(Visited 152 times, 1 visits today)