CREATIVE TOURISM AND THE ENGLISH OF TOURISM 

Zmeraj hitreje se približujemo koncu našega šolanja na Gimnaziji Ptuj ter hkrati odločitvi o naši nadaljnji poti. Zato smo dijaki 3.C imeli priložnost natančneje spoznati Fakulteto za turizem Brežice.

Sam namen fakultete je negovati že obstoječa ter razvijati nova znanja s področja turizma v Sloveniji, to pa poskuša doseči tako s slovenskim kot tudi angleškim programom. Zavedamo, da angleščina postaja najpomembnejši sporazumevalni jezik, ki bo odigral odločilno vlogo v naši prihodnosti. Njegovo vlogo in pomen v turizmu nam je predstavila dr. Biljana Božinovski. Z delovnim listom in video posnetki je pritegnila našo pozornost in nas spodbudila k sodelovanju.  

Na začetku predstavitve smo izvedeli nekaj več o masovnem in nerazvitem turizmu, kot tudi o današnjih težavah, ki jih turizem povzroča. Z zanimivim videom smo spoznali, kaj pomeni »vacay fail« in tudi odgovorili na nekaj vprašanj, ki so se navezovala na video o paru, ki je po neuspelih počitnicah iz Pariza pobegnil v Oslo. Meniva, da je takšen način dela spremenil naše stališče in prišli smo do zaključka, da na svetu zagotovo obstajajo destinacije, ki imajo kaj ponuditi, vendar so turisti zaslepljeni z bliščem popularnih in tipičnih turističnih središč. Ta pa po drugi strani trpijo zaradi prevelikega števila obiskovalcev (overtourism). Ogledali smo si še drugi video o puščavi v Indiji, ki je na humoren način prikazal način transporta v tem delu sveta. 

Dve šolski uri smo izkoristili na najboljši način, širili smo naše znanje angleščine ter se vključevali v pogovor in aktivno sodelovali. Dejavnost nam je prikazala slovenski in svetovni turizem, hkrati pa pritegnila pozornost nekaterih dijakov, ki o tej študijski smeri do zdaj še niso razmišljali.  

Lara Bezjak in Emela Sivčević, 3. C

(Visited 29 times, 1 visits today)